Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2024

Na Univerzitetu Privredna akademija, 29.5.2024. godine u amfiteatru “Prof. dr Slavko Carić” na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžmentu u Novom Sadu održana je završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMić 2024.

Glavnu nagradu, plaketu FILMić osvojio je Tim Mladih Mašinovođa iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za filmić pod nazivom „Poslednji voz“.

Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim iz OŠ „Đura Jakšić” iz Kaća koji je snimio filmić „Ucena fotografijom". Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za filmić „Tango za kraj“.

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2024. je realizovana za školsku 2023/24. godinu po Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, svečano je otvorio završnu manifestaciju i pri tome istakao značaj ovog, kao i drugih sličnih, takmičenja koja se održavaju na FIMEK- u i Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Okupljenima su se obratili prof. dr Radivoj Prodanović, prodekan za nastavu Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, koji takođe nisu krili zadovoljstvo govoreći o značaju ovakvog takmičenja.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.

Rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša, zajedno sa prof. dr Slobodanom Popovom dodelio je glavnu nagradu Ekonomsko-trgovinskoj školi iz Smedereva za filmić pod nazivom „Poslednji voz“ učenicima: Lazaru Jovanoviću, Maksimu Milenkoviću i Miljanu Milenkoviću, kao i njihovoj mentorki Vesni Milićević. Takođe, dodeljene su i specijalne nagrade za ideju, scenario, režiju, montažu i glumu.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

U ovom ciklusu učesnici su imali četiri zadate teme za koje su se slobodno opredelјivali:

  • DA SAM JA NEKO (tema se odnosi na aktuelne probleme koje uočavamo i prikaz kako bi oni to rešili.)
  • BITI PAMETAN NA INTERNETU (tema se odnosi na mere i opasnosti na koje treba ukazati u cilju zaštite od zloupotrebe Intrneta.)
  • VRŠNJAČKO NASILJE (tema se odnosi na borbu protiv nasilja i diskriminaciju, po bilo kom osnovu, koja je sve prisutnija u našim školama)
  • SLOBODNA TEMA

I ove godine će biti izbor 10 najboljih filmića koji će biti prikazani na “Film festivalu Ravno Selo“ (RSFF) u junu 2024 godine kao i učešće tri odabrane ekipe pet dana na filmskim radionicama u Ravnom Selu koje vode profesionalne filmadžije (izabrane ekipe daju pisanu izjavu da će za vreme festivala boraviti u Ravnom Selu o trošku Zillion film-a).

Najbolјi radovi, 12 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje su obezbedili Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Univerziteta Privredna akademija.

PRVI PRIVATNI AKREDITOVANI UNIVERZITET U VOJVODINI!
ffns g
ffns g
pravni g
fimek g
mefl g
stomatoloski g
stomatoloski g
fdn
fdn
fos

INFO TELEFONI

Telefon: +381 (0)21 531 020
Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu
Telefon: +381 (0)21 400 499
Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu
Telefon: +381 (0)21 400 484
Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu
Telefon: +381 (0)13 235 12 92
Stomatološki Fakultet u Pančevu
Telefon: +381 (0)11 264 33 90
Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije u Beogrаdu
Telefon: +381 (0)21 661 58 97
Farmaceutski fakultet, Novi Sad
Telefon: +381 (0)11 401 12 16
Fakultet savremenih umetnosti
Telefon: +381 (0)21 417 633
Fakultet za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu
Telefon: +381 (0)11 777 77 00
Fakultet društvenih nauka, Beograd
Telefon: +381 (0)65 830 82 81
Fakultet primenjenih nauka u Nišu
Telefon: +381 (0)64 648 32 03
Fakultet organizacionih studija Eduka u Beogradu